Ontdekking en geschiedenis van Madeira

ONTDEKKING EN GESCHIEDENIS:
Waarschijnlijk wisten Arabische zeevaarders af van het bestaan van de archipelo. In 1351 verscheen het voor het eerst op een Italiaanse kaart. Maar de officiele datum van de ontdekking van Madeira blijft in 1419 wanneer de zeemannen João Gomçalves Zarco, Tristão Vaz Teixeira en Bartholomeu Perestrelo aankwamen in Porto Santo. In 1420 na verslag uit te brengen aan prins Hendrik De Zeevaarder, zoon van Johan 1 Van Portugal ( koning van Portugal ), ontdekten ze Madeira, ze kwamen voor het eerst aan land in de buurt van Machico. Madeira moest zowat een oerwoud geweest zijn, vandaar de naam Madeira wat ” hout ” betekent. Snel daarna begon de kolonisatie van het eiland en brachten ze de eerste koppels, vee en pluimvee. De eerste nederzettingen, gebouwd in 1425, werden bekostigd door João I en later door zijn zoon Prins Hendrik. Madeira werd verdeeld in twee districten of ‘doaçães’: Machico in het noorden onder bestuur van Teixeira, Funchal in het zuiden onder bestuur van Zarco; het eiland Porto Santo kwam onder bestuur van Perestrelo.
De daaropvolgende kolonisatie van Madeira verliep snel en door het graven van irrigatiekanalen of ‘levadas’ werd landbouw mogelijk gemaakt, met name suikerriet, dat ook wel het witte goud werd genoemd. Dit ging echter wel ten koste van de bossen op het eiland; in 1433 was het grootste deel van Madeira al ontbost. In 1440 kwam het oostelijk deel van Madeira met Machico als hoofdstad onder het gezag van Tristão Vaz Teixeira. Het nabijgelegen eiland Porto Santo werd in 1446 als leen gegeven aan Bartolomeu Perestrelo en in 1460 werd Gonçalves Zarco gouverneur van het westelijk deel van Madeira met Funchal als hoofdstad.

Funchal was een open baai met veel venkel, vandaar de naam Funchal wat venkel betekent.

In 1976 maakte de anjerrevolutie een einde aan vijftig jaar Salazar-dictatuur en werd ook op Madeira de democratie ingevoerd. Madeira kreeg toen de status van autonome regio met een eigen parlement en een eigen president.

Enkele data: 

1425 eertse rietsuiker wordt gepland.

1493: eerste levada wordt aangelegd. ( levada Sta Luzia in Funchal)

1897: elektrisch licht in Funchal

1904: eerste auto in Madeira

1921: eerste watervliegtuig land in de baai van Funchal

1940: jacht op walvissen start

1960: opening luchthaven Porto Santo

1964: opening vand de luchthaven

1981: einde van de walvisvangst

Plaats een reactie